laavut
Riutan Laavu

Riutan laavu
(Teksti Julius Taskinen)

Taipalsaaren Haikkaanlahdella, Riutanniemessä sijaitseva laavu palvelee monenlaista kulkijaa. Sijaintinsa vuoksi laavulle on mahdollista saapua jalan, pyörällä, suksin, tai vaikka kajakilla. Haikkaanlahden merkattu retkeilyreitti tarjoaa myös mahdollisuuden vaikka kahvipaussille laavulla. Laavun edustalle sijaitsevalle rantakalliolle laskeutuvat ilta-auringonsäteet tekevät Riutanniemestä hienon paikan erityisesti kesäiltoina.

Riutan laavu sijatsee Riutanniemessä lähellä Pien-Saimaan rantaa. Laavulla nuotiopaikka, polttopuukatos ja käymälä.
Laavun huollosta vastaa Taipalsaaren kunta.

Saapuminen
Taipalsaaren kirkonkylältä pohjoiseen tietä 408, Vitsain risteyksestä vasemmalle Vitsaintietä noin 1,5 km ja edelleen vasemmalle 500m (Heikkolantie). Laavulle pääsee kävellen sinisellä merkittyä Haikkaanlahden reittiä pitkin.

Vähän lähemmäs pääsee Palostenmäentietä, jossa auto tulee jättää merkitylle P-paikalle. P-paikalta kävele tietä eteenpäin, kunnes näet siniset reittimerkit. Tieltä oikealle lähtevä reitti tuo laavulle (n. 1 km).

Kuren laavu
(Teksti Julius Taskinen)

Retkipaikka metsän suojassa, rauhallisen polun varrella. Aurinko paistaa Haikkaanlahden retkeilyreitillä ja laavulla onkin jo hyvät tulet saapuessani; kaksi retkeilijää Lappeenrannasta olivat saapuneet Kuren laavulle nauttimaan lounasta nuotiolla hienossa auringonpaisteessa.

“Se oli 90-luvun loppua, kun laavua rakennettiin. Samassa hankkeessa rakennettiin myös Riutan laavu ja Haikkaanlahden historiallinen laivalaituri kunnostettiin” muisteli Marko Suutari, joka oli mukana talkooporukassa.

Suutari kertoo laavun hyviksi puoliksi mm. sen, että laavulle saapuminen on tarvittaessa helppoa, mutta retkeilyreitti tarjoaa mahdollisuuden myös pidemmälle päiväretkelle. Laavu sopiikin hyvin monenikäiselle käyttäjälle, aina lapsiperheistä alkaen.

 Tulipaikan lisäksi laavulta löytyy huussi ja polttopuita, joita tulisi kuitenkin käyttää säästeliäästi. Pari vuotta sitten kunnostettu laavu tarjoaa mukavan taukopaikan retkeilyreitille. “Kyllä siellä tulee silloin tällöin käytyä, muttei niin aktiivisesti” kertoo Suutari.

Haikkaanlahden retkeilyreitti tarjoaa myös polkujuoksuun aivan erinomaiset puitteet.

Sijainti: P 6783472 I 555017 (ETRS-TM35FIN)

https://retkipaikka.fi/harjoitusvaellukselle-ennen-eramaaretkia-haikkaanlahden-retkeilyreitti-taipalsaarella-on-mainio-valinta/

https://oma.riista.fi/

Pappilanniemen laavu
(Teksti Julius Taskinen)

Taipalsaaren uusin laavu sijaitsee helposti lähestyttävällä paikalla Pappilanniemen kärjessä, pienen matkan päästä Taipalsaaren kirkosta. Laavulle on helppo saapua kävellen, pyörällä, hiihtäen, retkiluistellen tai tarvittaessa autollakin. Lisäksi tuleva Pappilanniemen venesatama tarjoaa mahdollisuuden myös saapua laavulle vaikka veneretkellä!

Pappilanniemi tarjoaa mahtavat puitteet helpolle lähiretkeilylle ja toimii loistavana pakopaikkana vaikka arjen keskellä.

Saapuminen
Pappilanniementien kautta. Pappilanniemen laavulle pääset Pappilanniementien päästä, josta lähtee polku oikealle. Kävelymatkaa tulee n. 500m. Huomioithan, että Pappilanniemen satamatyömaan läpi ei saa kulkea.

Orjainlahden laavu ja kosteikko
(Teksti Julius Taskinen)

Laaja peltomaisema avautuu, kun Merenlahdentie laskee Saimaan Talanlahden rantaan. Merenlahden Riistamiesten Risto Talka on jo maatalon pihassa vastassa, kun lähdemme laavukierrokselle. Kylmä viima puree sen verran, että vedän toista takkia jo niskaan, kun saavumme Orjainlahden kosteikon laavulle. Tunnelma sen sijaan on tällä upealla kylällä lämmin. Laavua Jyrki Leinikan ja Jarmo Talkan mukana rakentamassa ollut Talka kertoi laavun olleen rakennetun vuonna 2013. Samana vuonna valmistui myös kosteikko, joka toimii upeana elinympäristönä monille linnuille, ja jota Merenlahden Riistamiehet hoitavat yhdessä talkoovoimin.

Riistamiesten puheenjohtajan ja tuoreen taipalsaarelaisen paluumuuttajan Oskari Talkan mukaan kosteikolla vierailee enimmäkseen sorsia, telkkiä ja taveja, mutta jokunen vuosi siinä on nähty kanadanhanhiparinkin pesineen. Lisäksi takana avautuvat riistapellot tarjoavat ravintoa hirvieläimille. ”Tälle syksylle saimme hirvilupia 5+3, jotka saimme jo alkukaudesta käytettyä. Merenlahti on hirvien kesälaidunta.” Talveksi hirvet uivat Saimaan selän yli Haikkaanlahdelle, josta ne metsästäjien arvioiden mukaan jatkavat Leväsen taakse kankaille talvehtimaan.

Kohde sopii loistavasti esimerkiksi päiväretkille vaikka letunpaistoon ja nuotiokahveille. Varaa mukaan polttopuita ja huomioi etenkin metsästysaikoihin metsästäjiä.

Opastus: Merenlahdentieltä Orjainlahdentien 2 kohdalta käänny risteyksestä vasemmalle ja jatka matkaa 1,3 km verran, kunnes saavut pellon laidalle. Huomioithan, että autoille ei ole juuri varattuna paikoitustilaa. Seuraa opastetta laavulle johtavalle polulle.

Sijainti: ETRS-TM35FIN: 554084, 6775328

Härkäjärven laavu
(Teksti Julius Taskinen)

Härkäjärven laavu sijaitsee Vehkataipaleen ja Rehulan välisillä Pakkalan kankailla, pienten metsäjärvien rykelmässä, nimensä mukaisen metsälammen läheisyydessä. Laavulle pääsee helposti hyvin kuljettavia polkuja pitkin, jotka toimivat talvisin myös hiihtolatuina.

Hiihtoladuista laavu onkin myös saanut alkunsa. “Laavu rakennettiin vanhan kuntosuoritusten merkintälaatikon paikalle vuosituhannen taitteessa, toki se sama postilaatikko laavulta yhä löytyy”, Kirsti Siitonen Vehkataipaleen kyläyhdistykseltä kertoo. “Alueella ei myöskään tuohon aikaan ollut laavuja liikaa, tai ne olivat yksityisiä”. Siitonen myös vinkkaa, että läheiseen suppaan on talvisin lapsille hyvä pulkkamäki. Laavulla onkin myös järjestetty erilaisia tapahtumia kyläläisten puolesta.

Laavulla käykin talvisin eniten hiihtäjiä, sillä se sijaitsee ihan Rehulan-Vehkataipaleen latujen varrella. Marjo-Riitta Toivari Vehkataipaleen metsäkoululta kertoo laavun olevan monien liikuntatuntien kohde, sillä talvisin se on monille luokille paikka, jossa viimeistään käännytään. Sulan maan aikaan laavulle tehdään myös pyöräretkiä ja laavulla käydään paistamassa makkaraa.

Laavulla ei ole roska-astiaa syystä. Retkeilijän tulee kantaa omat roskansa pois. Luonnossa liikkujan tulee jokamiesten oikeuksien lisäksi muistaa myös jokamiehen velvollisuudet ja ottaa huomioon voimassa olevat varoitukset.

Laavun sijainti latukartalla: https://www.taipalsaari.fi/loader.aspx?id=0a15d28d-1fde-4789-9445-a2cf1adf227a

 
 

Haikolan laavu
(Teksti Julias Taskinen)

Haikolan laavu Karvajalan kosteikon päässä Taipalsaarella on kiva paikka vaikka syyslomaretken kohteeksi. Hyvin hoidettu luontokohde sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä kosteikon vartta seuraten ja matka kuluukin kosteikon elämää ja Taipalsaarelaista maalaismaisemaa katsellen. Pieni silta kosteikon suulla ja hienot kulkuväylät tekevät laavusta lisäksi myös osin esteettömän. Nappaa lettutaikina mukaan termariin ja palanen paistamiseen tarvittavaa rasvaa mukaan.

Paikoitusalue sijaitsee lähellä navigaattorin osoitetta Haikolantie 320. Lisäksi laavulle on todennäköisesti mahdollista päästä kesällä myös esimerkiksi meloen, sillä laavu sijaitsee aivan Pien-Saimaan päässä kosteikkoa.

 

Laavujen kuvat: Julius Taskinen