Päihäniemi
Päihänniemen tulipaikka

Päihäniemi

(Teksti Julius Taskinen)

Etsimässä paikkaa viikonloppuretkelle? Tai kohdetta pyörälenkille? Taipalsaaren yksi upeimmista uimarannoista tarjoaa rauhallisen paikan hengähtää ympäri vuoden. Rannan monet tulipaikat ja rauhallinen itäinen puoli tarjoavat monia mukavia paikkoja viettää päivää tai nauttia vaikka auringonlaskusta! Rannalle voit saapua maantietä pitkin tai vesiteitse.

Paikan historia antaa myös ihmeteltävää esihistoriallisilta ajoilta aina lähemmäs nykypäivää. Tiesitkö, että alueen rantavalli on osa jääkaudella syntynyttä reunamuodostumaa ja sen eri tasot ovat muodostuneet aikojen saatossa, kun järven pinta on laskenut lähemmäs nykyistä? (Saimaa Geopark)

Entä oletko kuullut Päihäniemen edustalle uponneesta matkustaja-aluksesta? Kun matkustaja-alus Don Juan upposi syyskuussa 1890 Päihäniemen edustalle, syyksi pidettiin käytettyä yksityistä luotsia. (Pakkanen, 2018.)

Päihäniemen rannoilta löytyvät toisen maailmansodan aikaiset juoksuhaudat ja kaivannot kiinnostavat myös varmasti nuorempia ja miksei vanhempiakin seikkailijoita! Kaivanteet ovat osa Salpalinjaa, johon kuului myös Taipalsaaren Suuren Jänkäsalon linnoitteet ja tykkipesäkkeet. Päihäniemen juoksuhaudat ovat selkeästi nähtävillä rantavallin ja rannan välissä, kun kuljet parkkipaikalta hieman rannan itäisemmälle puolelle.

Missä: Taipalsaaren Vehkataipaleella, Kattelussaaressa.

Koordinaatit: 61.171627236, 28.366156661

Pakkanen, E. (2018). Luotsilaiva Saimaa: Aluksen vaiheita vuosina 1893-2018. Väylävirasto.

Päihäniemen Rantamuodostumat. Saimaa Geopark.  https://www.saimaageopark.fi/kohteet/satamahiekka-beach/