Kyläniemi ja Rastinniemi

Keskelle Suur-Saimaata työntyvä Kyläniemi on osa toisen Salpausselän harjumuodostelmaa

Kyläniemi kuuluu Taipalsaaren kuntaan, vaikka tieyhteys niemeen kulkee Ruokolahden kautta. Suvorov kaivautti Kyläniemen mantereesta erottavan Kutveleen kanavan 1790-luvulla. Kanavan yli kulkee nykyään lossiyhteys. Kyläniemen lounaisimmassa kärjessä sijaitsee Etelä-Karjalan Virkistysaluesäätiön omistama Rastinniemen virkistysalue.

Kyläniemi on osa toista salpausselkää

Kyläniemi on osa toista Salpausselkää, joka muodostui viimeisen jääkauden lopulla. Noin 11 800 vuotta sitten ilmasto kylmeni vielä ”hetkellisesti” ja jään reunan vetäytyminen seisahtui. Jään työntämistä ja sulavesien kuljettamista maa-aineksista muodostui toinen Salpausselkä. Kyläniemi kohoaa Suur-Saimaan aalloista ja halkaisee Saimaan suuret selkävedet. Etelässä aukeaa Ilkonselkä ja pohjoisessa Munaluodon- ja Petranselkä. Kyläniemi on geologisesti, biologisesti ja maisemallisesti erittäin merkittävä harjualue, ja se kuuluu valtakunnalliseen harjujensuojeluohjelmaan sekä Natura 2000 -suojelualueverkostoon.

Rastinniemen virkistysalue

Päiväseikkailulle Saimaan äärelle? Rannalle luonnonrauhaan? Taipalsaaren ehkä yksi mykistävimmistä maisemista löytyy Kyläniemen kärjestä, Rastinniemestä! Kesäisin tämä luontokohde on ihan täydellinen paikka vaan olla ja rauhoittua. Ja eipä paikka juuri sanoja kaipaakaan, sillä horisonttiin katoava Saimaa vetää hiljaiseksi. Kerran-pari päivässä ohi lipuva tukkilautta tarjoaa ihmeteltävää monen ikäiselle.

Paikan historia antaa myös mielikuvitukselle vallan, sillä Rastinniemen länsi- ja itäpuolelle kummallekin on uponnut kaksi alusta. Itäpuolen hylky sijaitsee hylyt.fi -aineiston mukaan noin seitsemän metrin syvyydessä ja on mahdollisesti vanha puulotja. Länsipuolen hylky taas löydettiin lähes tasan 24 vuotta sitten, heinäkuun 30. päivä “Taipalsaaren vedenalainen inventointi” -tutkimuksen yhteydessä. (Koivikko, 1998) Hylyn löysivät Suomen Merimuseon Christiane Jukka ja Suomen Merivoimien sukeltaja Petteri Airanne. (Koivikko, 1998.)

Rastinniemeen pääsee Taipalsaarelta helpoiten veneellä, mutta läheiseen Kyläniemen Vanhaan Kalasatamaan kulkee kesäisin Rasti-alus, jonne voi ostaa liput Matkahuollon sivuilta. Rastinniemeen voit saapua lisäksi myös autolla, pyörällä, tai vaikka jalan! Rannalle on helppo rantautua, itäpuolen ranta parempi.

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön omistama Rastinniemi on yleiseen käyttöön tarkoitettu virkistysalue. Alueella on kaksi nuotiokatosta, käymälät ja jätehuolto. Lyhytaikainen telttailu on sallittu alueella. Rastinniemeen pääsee sekä vesitse että maitse teitä pitkin.

 

Sijainti: Rastinniementie 316.
Sarviniemeen pääsee Rasti-lautalla Sarviniemestä, tutustu.

Maitse Rastinniemeen pääsee Ruokolahdelta Kyläniemen lossin kautta.