Vanhasta tukinuittoreitistä melontareitiksi
Väliväylän melontareitti Lappeenrannasta Kouvolaan on eteläisen Suomen pisimpiä melontareittejä. Reitti mukailee Saimaan muinaisen lasku-uoman kulkua Lappeenrannan Rutolasta aina Luumäen Kivijärvelle asti. Lähtöpaikkoja on runsaasti, joten reitin voi suunnitella itselleen sopivaksi. Lappeenrannan lisäksi reitille voi lähteä esimerkiksi Taipalsaaren kirkonkylän rannasta ja Konstun rannasta, joissa on opasteet ja parkkipaikat.

Väliväylä on nimensä mukaisesti vanha, kokonaisuudessaan yli 200 kilometriä pitkä tukinuittoreitti. Reittiä pitkin uitettiin puita Saimaalta Kymijoen vesistöön 70 vuoden ajan 1800-1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Etelä-Karjalan osuus reitistä on noin 140 kilometriä.
Reitin varrelle, varsinkin Etelä-Karjalan osuudelle on viime vuosina uusittu retkeilyrakenteita, melontalaitureita ja opasteita. Rantautumispaikkoja on lähes 5 kilometrin välein, joten reitti soveltuu hyvin myös aloitteleville melojille sekä perheille. Reitillä vaihtelevat järviosuudet, lammet ja kapeahkot salmet ja selkävedet.
Väliväylällä pääsee tutustumaan tukinuiton mielenkiintoiseen historiaan opasteiden avulla. Matkan varrella on toinen toistaan mielenkiintoisempia kohteita, joissa pysähtyä. Esimerkiksi Rutolan ylivientilaitos, joka on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Ylivientilaitos varmisti tukkien siirron kannaksen yli vesistöstä toiseen.
Reitin varrella voi tutustua myös toisen maailmansodan aikana rakennettuun Salpalinjaan sekä kalliomaalauksiin.
Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.
Väliväylän reittiin voi tutustua päiväretken muodossa pienemmissä osissa tai tehdä viikon mittaisen melontavaelluksen. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.
Melontakalustoa vuokraavat paikalliset yrittäjät. Taipalsaarella kalustoa voi kysellä M-Market Taipalsaaresta tai RetkiSaimaalta. RetkiSaimaa voi toimittaa kalustoa suoraan lähtöpisteeseen sovittaessa ja ennakkovarauksella.
Ennen melontaretkelle lähtöä on hyvä ottaa selvää reitistä tai osuudesta, jonka aikoo meloa, sekä sääolosuhteista. Melontaretkelle on aina otettava kuivat vaihtovaatteet suljettuun muovi- tai kuivapussiin pakattuna. Muista myös roskaton retkeily ja tutustu ja noudata retkietikettiä.
Yöpyminen on sallittu lähes kaikilla taukopaikoilla, mutta joitakin poikkeuksia on. Yöpymiskielto on Taipalsaaren Hieta- ja Talanlahden taukopaikoilla, Rutolan kotalaavulla Lappeenrannassa sekä Luumäellä Selkäluodolla ja Kannuskosken kotalaavulla. Vaikka kieltoja on, jää silti vielä lukuisia taukopaikkoja yöpymistä ajatellen.
Reitistä voi lukea lisää Outdoor Activen sivuilta sekä Luontoon.fi-sivustolta.
Lähteet: Outdoor Active, Luontoon.fi, Saimaa Geopark